La bretxa energètica segueix augmentant a Espanya. Cada vegada són més les persones que pateixen pobresa energètica. T’expliquem les xifres reals a Espanya i quines solucions es poden donar per a pal·liar aquest problema.

No és una qüestió que solament afecte als països menys desenvolupats. Fins a en les societats industrialitzades, la pobresa energètica no és un mal menor ni poc comú. Milions de persones pateixen les seues conseqüències a tot el món, i Espanya no és una excepció. I és que, les dades posen sobre la taula l’impacte d’aquest problema en la nostra societat.

Malgrat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) xifra en 18 a 21 graus centígrads a l’hivern i 25 graus centígrads a l’estiu la temperatura per a mantenir l’habitatge en unes condicions de climatització adequades per a la salut, la veritat és que més de 5 milions de persones, l’equivalent al 11% de les llars espanyoles és incapaç de mantenir la seua casa calenta durant l’hivern. Una situació que en tan sol 5 anys ha augmentat un 22% malgrat la recuperació econòmica assegurada des del Govern.

Com hem arribat a aquesta situació? El preu de la llum ha augmentat un 73% des de 2008, i el del gas un 67%, la qual cosa no posa les coses fàcils a les famílies més vulnerables. La llum ha passat de costar 13,66 cèntims el kWh a 23,67 cèntims en poc més d’un lustre. I el gas ha passat de costar 5,57 cèntims el kWh a 9,59 cèntims d’euro.

Açò ha propiciat que unes 3,2 milions de persones retarden el pagament de factures per la impossibilitat de fer front a elles. I és que d’elles, 1,2 milions gasten fins i tot el 20% dels seus ingressos en energia, tot segons dades de l’Associació de Ciències Ambientals (ACA). I les conseqüències de la pobresa energètica no es queden ací: riscos per a la salut física, impacte sobre la salut mental, impacte econòmic, viure una vida digna…

És necessari que tots els actors del sistema se senten involucrats i responsables del canvi, perquè només així aconseguirem millorar el nostre entorn. L’evolució energètica no parteix d’una política concreta sinó d’un canvi d’actitud per part de tots.

Davant aquest panorama, com fer front a la pobresa energètica?

Solucions sostenibles i a llarg termini

La formació i l’assessorament en pobresa energètica són vitals per a les famílies i empreses de cara a cercar solucions reals i sostenibles en el temps. Però no solament açò, sinó també incorporar els principis del desenvolupament sostenible tant en polítiques com en programes nacionals.

L’educació de xiquets i adults ens ajudarà a garantir un futur en el qual tots siguem molt més conscients dels beneficis de l’estalvi energètic, l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables.

A més, la rehabilitació energètica d’habitatges gràcies a ajudes per a les famílies més exposades a la pobresa energètica; substituir les energies contaminants predominants actuals per energies renovables que permeten la autogeneración de recursos energètics propis; reduir els consums energètics de les llars mitjançant una reeducació dels seus integrants en aquest sentit; la instal·lació d’energies renovables en l’habitatge; redefinició del bo social per part de les administracions; impedir el tall de subministrament d’energia i millorar les facilitats de pagament als qui la pateixen.

Una amalgama d’idees que passa per un paper predominant, el de les institucions, a l’hora d’ajudar a les persones més vulnerables de cara a pal·liar un problema que cada vegada va augmentat de forma considerable en el nostre país. I també el d’empreses com aeioLuz, que el seu objectiu és el de treballar per a recuperar i construir un model energètic més just, participatiu i sostenible. I amb açò acabar amb la pobresa energètica, un problema de tots.

Si estàs interessat a conèixer què solucions per a pal·liar la pobresa energètica en el teu municipi o organització podem compartir, t’animem a contactar-nos.

Share This