TORNEM AMB MOLTA FORÇA!

S’acaba l’estiu i tornem al col·le. Xiquets, xiquetes, profes… i AeioLuz!

No a tots els abellix tornar, però nosaltres començem amb les piles carregades i amb molta energia. Perquè sabem que també des dels coles es port fer MOLT si volem un canvi vertader i que no hi ha llocs millors per a fer-ho. Col·legis innovadors i col·legis compromesos amb el planeta, ací és on volem tornar aquest curs.

 

 TORNEM AMB ELS PROJECTES 50/50

Projectes en els que xiquets i xiquetes es posen les piles i prenen la veu cantant per a millorar l’eficiència energètica dels seus centres, reduir el consum i, així, la seua petjada de carboni. Treballem des de la capacitat d’agència dels i les estudiants, mitjançant l’equip energètic, que són els qui, acompanyats per AeioLuz, fan l’anàlisi del consum d’energia del centre i plantejen solucions i millores a cost zero.

 

Per exemple, el curs passat un equip energètic molt espavilat es va adonar de que tindre sensors per encendre les llums a les aules no era allò més eficient, perquè s’encenien totes les bombetes amb el moviment continu de professors i alumnes encara que entrara llum natural suficient. Amb l’ajuda de l’equip de manteniment del centre van traure els sensors i aconseguiren reduir el seu consum energètic.

 

I és que eixe és un altre punt fort del projecte: la participació de tota la comunitat educativa. Alumnat, professorat, equips de neteja i de manteniment, AFAs… tots poden i han de participar.

En un altre col·le, també el curs passat, l’equip energètic va calcular què seria més eficient: si mantindre encesa 24/7 l’UTA (Unitat de Tractament de l’Aire) que havien instal·lat feia poc de temps i que els instal·ladors recomanaren que estiguera sempre encesa o, per altra banda, apagar-la quan s’acabara la jornada escolar i tornar-la a encendre a l’inici de la següent. Feren els càlculs i decidiren posar en marxa un protocol d’encesa i apagat que va quedar a càrrec del conserge del centre.

 

Si bé l’equip energètic el formen un grup reduït d’alumnes, els canvis d’hàbits són de tot el centre. Encara així, en un col·le aquest curs passat, un grup de l’alumnat de 4º de ESO molt motivat però que no formava part de l’equip energètic va decidir crear l’ECOCLUB i cada dia al pati anaven a revisar a les aules que tot estiguera apagat.

 

Aquestes són sols algunes de les coses que van passar als 30 centres (més de 8600 alumnes!) que feren amb nosaltres el projecte 50/50 el curs passat, però no queda tot en experiències positives i d’aprenentatge, no, es genera un estalvi real per als centres. Si bé de l’ultim curs encara no tenim les dades exactes, podem dir que durant el curs anterior (21-22) l’estalvi energètic acoseguit conjuntament per tots els centres participants fou del 12’30%, és a dir, 145 tones de carboni, o el que serien 738 arbres!

Si encara no coneixeu el projecte 50/50… Mireu aquest video!

Tornem fort amb el professorat.

Creiem que els i les profes es troben sense dubte en una posició privilegiada per a exercir com a agents i facilitadors del canvi, per això la nostra tornada al col·le passa si o si per ells/es. 

 

Fem una aposta clara per la formació del professorat i, durant el curs passat, vam formar 32 docents d’infantil, primària i secundària a través dels CEFIRE de Castellò i Torrent. Agenda 2030, Aprén a llegir la teua factura elèctrica… Volem que el professorat estiga format i motivat, perquè serà qui ha de portar als centres tot el que aprenguen. Seran els que tiraran del carro quan arribe el moment d’implementar canvis al tornar a la seua realitat quotidiana i als hàbits dels seus centres respectius. Fem aquestes formacions amb tot l’esforç i les ganes i es veu reflexat en el 4’7 sobre 5 de nota mitjana que ens posen els i les docents que participen en elles.

Aquest curs, a més, venim amb més coses. En AeioLuz ens proposem poder ajudar-vos a elaborar i dur a terme Plans d’Acció Climàtica per a Centres Educatius. A principis de 2023 elaboràrem amb el CEACV una guia per a fer justament això: crear i implementar eixos plans. Cada vegada és més necessari actuar des de tots els àmbits i els nostres Plans d’Acció Climàtica són grans ferramentes que poden ser de molta utilitat. Per això, per a facilitar que tant la guia com la mateixa creació dels Plans d’Acció Climàtica arriben als centres educatius, hem dissenyat un curs de formació al professorat  i proposem també un acompanyament de la implementació del Plan. No ho podem posar més amb safata!

Hi ha moltes coses que podem fer, individualment o amb la gent que ens envolta, i el centre educatiu es presta sense dubtes a ser un espai de canvi i innovació pel clima i el planeta. Hem de posar-nos les piles, que comença un curs nou i ja sabem tot el que això vol dir: noves coses per aprendre, noves experiències i noves oportunitats.

Preparats? Llestos? Aprofitem-les!

Coneix tota la nostra oferta formativa per als centres educatius.

Share This