Arriba la factura de la llum i el cost cada dia és major. Està en les nostres mans fer alguna cosa per a reduir aqueix cost? La resposta és sí. Si ens prenem de debò l’estalvi energètic domèstic, hi ha xicotets canvis que poden ajudar-nos i no requereixen un gran esforç.
Para esment a aquests consells:
Calefacció:
- No òbrigues les finestres amb la calefacció encesa.
- Per a ventilar la casa són suficients 10 o 15 minuts.
- No tapes les fonts de calor amb cortines, mobles o elements similars.
- Instal·la un termòstat en la calefacció i regula-ho per a una temperatura de no més de 21º C a l’hivern, per cada grau addicional gastaràs aproximadament un 5% més d’energia.
- Revisa periòdicament l’estat de la caldera, augmentarà la seua eficiència i la seua durada.
- Tanca els radiadors que no precises i apaga completament la calefacció si la teua casa va a estar desocupada.
- Tria en aquest ordre: solar, biogàs, biomassa, llenya, gas natural, propà o butà.
- Evita l’electricitat si no és d’origen renovable per autoconsumo.
Il·luminació:
- Aprofita al màxim la llum del dia.
- Apaga les llums en eixir de les habitacions.
- Utilitza llums pròximes per a treballs com llegir, estudiar i elimina les llums indirectes que suposen gran consum en haver de ser de major potència.
- Substitueix les bombetes «normals» per altres de baix consum o leds. El preu de compra és major però, amortitzaràs prompte la inversió doncs consumeixen un 80% menys i duren fins a 8 vegades més. Comença per substituir solament i de partida, les lluminàries que utilitzes més de 3 hores al dia. La resta les pots anar canviant a poc a poc després, conforme es vagen fonent o desbaratant.
- Si tens instal·lats tubs fluorescents, continua utilitzant-los, consumeixen molt menys que les bombetes tradicionals.
- Utilitza balastos electrònics en comptes de magnètics en els tubs fluorescents, i no els deixes encesos si no els vas a usar.
- Mantingues netes les bombetes, tubs fluorescents i reflectores.
Electrodomèstics:
- Tingues en compte l’etiquetatge energètic en els electrodomèstics. L’etiquetatge energètic informa a l’usuari sobre el consum d’energia i altres dades complementàries relatives a cada tipus d’aparell al llarg de la seua vida, per exemple: El soroll, l’eficàcia d’assecat i de llavat, el cicle de vida normal, etc. Aquest tipus d’informació apareix en aparells elèctrics tals com els frigorífics, congeladors, llavadores-assecadores i rentavaixelles i fins i tot també en fonts de llum, com són els llums.
Aigua calenta:
- Una temperatura de l’aigua de 40º C és suficient per a dutxar-se. Regula l’escalfador a aqueixa temperatura per a evitar calfar aigua i després refredar-la barrejant-la.
- Estalviant aigua calenta estalviem energia. Tots els consells per a estalviar aigua són vàlids per a estalviar energia.
Est és només el principi, així que si vols començar a cuidar el planeta, ser més eficient energèticament i de pas estalviar en la teua factura, comença a engegar-los. I en breu us direm la resta 😉