En el dia d’ahir, no solament vam estar presents, sinó que vam tenir l’honor de col·laborar en la coordinació de la primera Jornada de Treball cap a la Transició Energètica (esperem que de moltes més), sota el títol “Modele Energètic de Ciutat”. A més, comptàvem amb la presència de Jordi Peris, regidor de participació, drets i innovació democràtica de l’ajuntament de València.

Passaven pocs minuts de les onze quan l’Institut d’Enginyeria Energètica de la UPV iniciava l’exposició dels resultats i conclusions del seu estudi sobre pobresa energètica. En primer lloc, van tractar la conceptualització del terme, amb la finalitat de deixar clara la seua definició i les seues principals causes. Alguns dels motius que porten a les famílies a aquesta situació són, entre uns altres: l’analfabetisme energètic, la baixa eficiència energètica, la impossibilitat d’optar pel autoconsumo…

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_gallery type=”image_grid” images=”6975″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_gallery type=”image_grid” images=”6976″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Després d’açò, van mostrar les eines i els mètodes de mesurament emprats. Fent patentes unes impressionants xifres de pobresa energètica per barris de la ciutat de València. Va quedar demostrat que és un problema real i actual, i per açò van proposar diverses solucions com: la intervenció de l’administració com a mitjà per a assegurar el subministrament per a les famílies en aquesta situació, la implementació de kits d’eficiència energètica low cost personalitzats després d’un estudi, o incentivar el autoconsumo amb energies renovables.

La conclusió clara va ser que, la pobresa energètica impedeix a les persones desenvolupar una vida plena i digna, i requereix de la intervenció de tots per a lluitar contra ella: administracions públiques, universitat, societat civil i sector públic.

A continuació va tenir lloc l’exposició per part de Ecooo del seu informe de diagnosi energètica de l’ajuntament de València. De nou es va tornar a veure que perquè puga tenir lloc un canvi de paradigma, l’ajuntament (i les administracions públiques en general) deuen predicar amb l’exemple. En aeioLuz estem encantats d’haver participat activament en l’execució d’aquest projecte amb el gran professional Ángel Ruiz.

I finalment, va prendre la paraula l’Institut Tecnològic de l’Energia (ITE), per a presentar el seu estudi de viabilitat mediambiental, econòmica, social i legal per a la participació i compra de l’energia municipal en el mercat majorista de l’electricitat com a consumidor directe. Demostrant de nou que sí es pot.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_gallery type=”image_grid” images=”6977″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ja a la vesprada es va iniciar l’activitat en grups. Dividits en quatre grups més o menys homogenis, els assistents a la jornada van realitzar dos exercicis amb la finalitat de definir el procés i els passos a donar cap a la Transició Energètica.

Durant el primer dels tres exercicis, i després d’una breu presentació on cadascun va explicar la seua relació amb el sector energètic i les seues expectatives per a la jornada de treball, van tractar de donar una resposta conjunta i consensuada a què és la transició energètica i a com la pobresa energètica incideix en cadascun d’aquests grups de treball. Atenent sempre a les conclusions dels informes vistos durant el matí. I veient l’aplicació pràctica de les conclusions dels tres informes.

En el segon exercici, van tractar de cercar lineamientos amb el Pla de Transició Energètica, aportant cadascun una sèrie d’accions per a cadascun dels actors: administració pública, universitat, societat civil i sector públic. Posteriorment les van posar en comú, les van votar i van tractar de donar viabilitat a les més votades responent a tres preguntes molt concretes: com es podria dur a terme?, quan s’hauria d’implementar? I d’on es podrien obtenir fons per a fer-ho possible?

A la finalització, es va acordar que els resultats obtinguts de la jornada de treball seran recopilats, organitzats i reexpedits als participants. I que s’organitzaran jornades en la mateixa línia en breu, orientades ja a engegar la tan anhelada Transició Energètica de la ciutat de València.

Una llarga, pròspera i emocionant jornada de treball que esperem repetir quantes vegades faça mancada, amb la finalitat d’aconseguir aqueixa Transició Energètica, i donar el primer pas cap a un món més net, just i millor per a tots.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_gallery type=”image_grid” images=”6978″ img_size=”medium”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]
Share This