[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ahir es va celebrar la II Jornada Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, organitzada per la Diputació de València, i en la qual vam ser part important com un dels 6 ponents que van participar.

El Pacte és el principal moviment europeu en el qual participen les autoritats locals i regionals que han assumit el compromís voluntari de reduir les emissions de CO2 en un 40% abans de 2030, millorar l’eficiència energètica, utilitzar fonts d’energia renovable en els seus territoris i desenvolupar mesures per a adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic.

Des del seu començament, el Pacte de les Alcaldies ha sigut signat per més de 6.500 ajuntaments en tota Europa. Amb el nou pacte, els objectius de la UE són més ambiciosos en el lideratge enfront del canvi climàtic i l’àmbit d’actuació s’ha obert a la resta de Continents perquè aquest és un problema global i els assoliments obtinguts demostren que aquests instruments funcionen.

A Espanya ja són més d’1.500 els Ajuntaments signataris i l’èxit del Pacte, en la majoria dels casos, ha estat lligat estretament a l’adhesió de les Administracions supramunicipals com a coordinadors territorials del Pacte.

A través de la coordinació dels municipis, la Diputació de València té la capacitat d’implementar polítiques, d’establir canals de finançament i disposar de recursos tècnics de gran valor per als municipis en la seua tasca enfront del canvi climàtic.

Els ponents van ser:

  • Isabel Moya, del Servei de Medi ambient de la Diputació de València. Que va parlar del paper de la Diputació en la implantació del Pacte de les Alcaldies en les comarques valencianes.
  • Jose Luis Nuín, Director de l’Agència Provincial de l’Energia d’Alacant. Qui va exposar les oportunitats d’acció municipal en el marc del Pacte de les Alcaldies.
  • Josep María Prunera, Cap de Medi ambient, Salut Pública i Territori del SAM de la Diputació de Tarragona. Que va tractar sobre com adaptar l’estructura municipal a la iniciativa del Pacte de les Alcaldies.
  • Ramon Rabella, Cap de l’Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat; Gerència de Serveis de Medi ambient; Àrea de Territori i sostenibilitat de la Diputació de Barcelona. Que va parlar de les mesures d’adaptació al canvi climàtic: el cost d’actuar i el cost de no actuar.
  • Begoña Serrano, Directora de l’Institut Valencià de l’Edificació. Qui va tractar el foment de les eines per a l’eficiència energètica en edificis.
  • I el nostre company Salva Moncayo, que va exposar molt clarament la nostra experiència en la gestió activa de la pobresa energètica en els municipis.

En resum, va ser una jornada interessant en la qual vam poder veure exemples del que ja estan fent alguns municipis, tant catalans com a valencians, el potencial del projecte de cara a l’estalvi energètic i econòmic dels municipis, l’abast de les actuacions que poden dur-se a terme quant a edificis públics i municipals, i la quantitat d’accions que encara queden per fer-se. I no solament pel municipi, sinó també pels seus ciutadans a través de la gestió activa de la pobresa energètica.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”7487″ alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”7488″ alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”7489″ alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”7490″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”7491″ alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”7492″ alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”7493″ alignment=”center”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][vc_single_image image=”7494″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]

Share This