Dur a terme una auditoria energètica en empreses respon a una doble necessitat per part d’aquestes. D’una banda, cara a fomentar un estalvi econòmic i de costos. I per un altre, un estalvi mediambiental i d’energia necessari per a aconseguir ser una empresa sostenible i respectuosa amb el medi ambient. Com aconseguir-ho? Amb més mesurades d’estalvi i millora en eficiència energètica com aquestes…

Fa unes setmanes establíem una primera part de mesures d’estalvi i millora d’eficiència energètica en oficines, espais on el consum d’aquesta es dispara cada any més i més, i amb açò la despesa econòmica al que les diferents empreses han de fer front. No obstant açò, encara hi ha més mesurades que posar en pràctica amén de les esmentades en l’anterior entrada i que mereix la pena posar en valor. La supervivència energètica d’aquests espais, fins i tot, es troben en dubte.

I és que, una auditoria energètica pot ajudar a estalviar energia i per tant electricitat també en parts clau com la il·luminació o els equips elèctrics. Sobra dir que un element essencial són les bombetes que proporcionen llum a les diferents estades. Per a estalviar en aquest sentit, s’ha d’optar per bombetes de baix consum i amb alts índexs d’eficiència energètica. També aprofitar la llum natural ha de ser un aspecte vital a tenir en compte en les empreses. Per açò, sempre que siga possible, s’ha d’orientar el lloc de treball per a aprofitar al màxim l’ús de la il·luminació natural, assegurant que no es produeixen enlluernaments molests per al personal amb l’ús de cortines orientables, persianes i altres elements similars. D’aquesta manera, a més d’estalviar energia, aconseguirem un ambient més agradable i millorarà la sensació de benestar general dels empleats.

També l’ús de tons clars i tènues per a decorar parets, sostres i el mobiliari, ja que presenten majors índexs de reflexió que els colors foscos. Mantenir netes les finestres i alçades les persianes/tendals/cortines en la mesura del possible, sempre que no produïsca enlluernaments. També s’ha d’evitar, paral·lelament, l’ús innecessari i excessiu de l’enllumenat, i apagar les llums quan no s’estiguen utilitzant, fins i tot durant períodes curts. Instal·lar cèl·lules fotosensibles, sensors de llum o els anomenats com a interruptors horaris ajuden o permeten l’encès i apagat dels llums en funció d’un horari establit per a cada zona, evitant que estiguen enceses en moments en què no són necessàries, a més d’a les nits, els festius i caps de setmana. Aquests actuen com a detectors de persona i solament s’il·luminen quan hi ha gent, sinó romanen apagats.

També es pot estalviar electricitat en una oficina tenint molt en compte els diferents equips informàtics. És recomanable que aquests porten l’etiqueta Energy Star. Aquest segell es pot trobar en ordinadors, monitors, fotocopiadores, impressores, faxos i escáneres, entre uns altres, i garanteix que els equips que la porten compleixen uns requisits mínims d’eficiència energètica. Transcorregut un temps sense usar-se, passen a un estat de repòs en el qual el consum és com a molt un 15% del normal. En la seua pàgina web es poden consultar els diferents equips comercialitzats en la UE amb el segell Energy Star. Entre altres mesures, constrènyer més l’ús d’ordinadors portàtils que són equips més eficients que els de sobretaula. Tenen pantalles de cristall líquid, que consumeixen molta menys energia que qualsevol monitor d’un PC convencional, i incorporen més opcions d’estalvi energia.

Els monitors amb pantalla LCD (de cristall líquid) consumeixen entre un 50-70% menys energia en manera encesa que els monitors convencionals de tub catòdic (CRT). Per a una mitjana de 8 hores de treball diari, l’estalvi energètic d’un monitor LCD enfront d’un CRT de la mateixa grandària pot arribar fins a 100 kWh a l’any. A més, estalvien espai i permeten visualitzar millor la imatge. També es recomana adquirir fotocopiadores / impressores que imprimisquen a doble cara per a estalviar energia en l’oficina, usar endolls programables que permeten l’apagat i encès automàtic de tots els equips connectats a ells, regletes múltiples amb interruptor a més d’alguna cosa molt important com és configurar adequadament la manera d’estalvi d’energia dels ordinadors, impressores, fotocopiadores i resta d’equips ofimáticos.

 

Share This