Aquesta setmana parlem amb Fèlix Beltran, que juntament amb el seu equip treballen en el projecte Paral·lel, un festival de música electrònica a Barcelona. Es situa al Berguedà, al mig de la natura, amb criteris de sostenibilitat. Del 1 al 3 de Septembre tindrà lloc aquesta proposta innovadora que fuig dels macro festivals, tot apostant per la qualitat i el respecte a l’entorn. Des d’AEIOLUZ hem volgut conversar amb ell i reivindicar que també les activitats lúdiques formen part del canvi de model.

En els últims anys hem vist una explosió de festivals de tots tipus a la nostra geografia, molts d’ells molt grans. Vosaltres aposteu per un model diferent, en que consisteix aquesta filosofia d’aforament limitat?

Sí que és veritat que molta gent parla de la bombolla dels festivals en els últims anys, i és possible que sigui cert, però precisament el nostre concepte de festival i filosofia va una mica en contra d’aquests macrofestivals. Vam voler limitar l’aforament perquè la gent estigués a gust, es sentís el més còmode possible i tingués una experiència diferent a la que poden oferir la resta de festivals. La mitjana d’edat dels nostres assistents està en torn als 28 anys, cosa que confirma que el públic del Paral·lel és un públic amb un cert bagatge i que segurament està buscant un tipus diferent de festival al qual està acostumat.

El festival es situa a Guardiola del Berguedà (Barcelona), un poble de menys de 1000 habitants en mig de la natura. Quines accions porteu per a limitar l’impacte a l’entorn i per a que el festival siga sostenible?

Allò que intentem principalment és crear consciència i respecte entre els nostre públic sobre el lloc on es realitza el festival. En aquest sentit, tant abans del festival (a través de la nostra pàgina web i de les xarxes) com una vegada al festival (mitjançant un llibret que donem a cada persona que ve al Paral·lel), comuniquem una sèrie de recomanacions molt completa per tal de minimitzar l’impacte ecològic, com per exemple la prohibició d’entrar tot tipus de recipients de vidre.

Per una altra banda, conjuntament amb el llibret que donem a l’entrada a cadascú dels assistents el primer dia, també lliurem un cendrer de butxaca i una bossa per recollir les escombraries que tothom a d’emplenar i depositar als contenidors de residus l’últim dia a la sortida. A més d’això, carreguem un euro de depòsit per cada got que es fa servir a les nostres barres amb l’objectiu de reduir el nombre de deixalles durant el festival.En el futur ens agradaria treballar més la recollida selectiva de residus i l’alimentació energètica del festival a través de fonts d’energia sostenible.

Quin es el impacte socioeconòmic sobre la zona? Quanta gent hi treballa? Quin és el impacte turístic?

A l’organització som un total de sis persones que durant tot l’any anem compaginant amb els nostres treballs personals. Els dies del festival contractem unes 20 persones aproximadament, que ens ajuden en diferents treballs com poden ser les barres, la venda de tickets o els serveis de recollida d’artistes a l’aeroport. A banda d’això comptem amb uns 20 voluntaris que ens ajuden amb altres tipus de tasques. Quan comencem la cerca de treballadors, obrim sempre primerament una convocatòria de treball a través del Servei d’Ocupació del Berguedà per tal de cobrir el màxim número de places amb jovent de la comarca. Sempre hem dit que volem que el festival tingui el major retorn possible a la regió, així que treballem majoritàriament amb proveïdors locals. Tot i ser un festival petit, Paral·lel té un impacte molt positiu a tot el Berguedà  També podríem dir que Guardiola de Berguedà no ha estat mai tant internacional com ho és a dia d’avui, ja que tenim assistents de gairebé 20 països diferents d’arreu del món

A banda de la música i l’aforament limitat a 1000 persones, què fa el vostre festival tan especial? Per què hauríem d´anar al festival? Com és un dia al festival i com fomenteu el sentiment de comunitat al festival?

L’aforament limitat, la programació musical i l’entorn… Aquests són sense cap mena de dubte els trets diferencials del festival, però si voleu saber com és crec que el millor és que ho descobriu vosaltres mateix. Sí que es veritat que el sentiment que es va crear de comunitat va ser un sentiment molt especial i que tothom va coincidir a destacar després de la primera edició. Jo us podria contar la meva experiència, o podeu llegir les experiències d’altra gent que va estar l’any passat a la nostra pàgina web, però al final allò que fa especial el nostre festival és que cada experiència és única i cadascú la viu a la seva manera, només heu d’anar i deixar-vos portar per la música… La resta vindrà tot sol!

Share This