CAPÍTOL 1: APRENC
Text: Nuria Baeza. Acció Social. RSC. AeioLuz.
conseguirem reduir la nostra factura energètica al màxim aprenent a usar l’energia. La fi d’este manual és compartir de la manera més didàctica possible com pagar el mínim per l’energia que necessitem per a mantindre una vida digna de ser viscuda.
Ho farem en quatre passos i tu seràs el protagonista perquè podràs anar fent coses pràctiques que et permetran prendre decisions valuoses en els teus usos energètics:
1) APRENC
2) NECESSITE POCA ENERGIA
3) GASTE POCA ENERGIA
4) PRODUÏSC L’ENERGIA QUE NECESSITE EN COMUNITAT
Volem compartir amb tu els per què des del principi. En este article traçarem les línies mestres de tota l’estratègia amb la intenció que tingues una visió de conjunt de tot el que pots fer, però sobretot que prioritzes les accions que vulgues prendre d’acord amb la teua situació personal. Res succeirà sense la teua complicitat. FER els “deures” que anem plantejant, t’ajudarà a aprendre i després a prendre les teues pròpies decisions.
PAS 1) APRENC
És important conéixer les bases de l’ús de l’energia que fem com a persones. És molt més senzill que el càlcul de les factures, i ens servirà per sempre
Hem de saber en què utilitzem energia en el nostre dia a dia i analitzar en orde d’importància com gestionar eixos usos. Les tres principals despeses energètiques de l’ésser humà són per a la producció i gestió d’aliments (ALIMENTACIÓ), per a mantindre les nostres llars en condicions de ser habitats (HABITABILITAT) i per a moure’ns d’un lloc a un altre o transportar mercaderies i estris (MOBILITAT O TRANSPORT).
La major despesa en quantitat d’energia d’una llar és el cotxe (existixen famílies amb diversos), però este assumpte el treballarem en un altre capítol.
De moment començarem entrant a fons en el capítol d’HABITABILITAT, que és el que influïx directament en les factures de la llum, del gas i de qualsevol altre ús energètic que puguem fer a casa, com les bombones de butà, la biomassa en forma de llenya o de pèl·lets, o qualsevol altra font d’energia. Les possibilitats són moltes però cal intentar unificar en un ús, i el més eficient i còmode és l’electricitat. Si totes les necessitats energètiques de la teua llar són elèctriques tens un gran avantatge de partida. Si a més de la llum utilitzes gas fòssil (ho diuen gas natural) és important que tingues al cap la substitució d’elements de gas a elèctrics conforme es vagen avariant i calga substituir-los per nous. En casos excepcionals es pot valorar la transició a electricitat sense haver esgotat la vida útil dels gasodoméstics que tens actualment.
És important conéixer per endavant la diferència entre els diferents actors del mercat de la llum.
Producció » Transport » Distribució » Comercialització
La teua relació amb el mercat de l’energia és amb la comercialitzadora. És l’encarregada de prendre les dades dels teus consums energètics de la distribuïdora i facturar-te’ls per a després liquidar amb la distribuïdora la seua part, però la teua relació amb la distribuïdora és solament la de mantindre el teu subministrament sense corts ni decisions, la part tècnica del subministrament. És per això que pots canviar les vegades que vulgues de comercialitzadora sense perill de corts, perquè la distribuïdora vela per mantindre el servici independentment de qui pagues la factura. Atreveix-te llavors a canviar si descobrixes que t’estan enganyant.
1) LA MEUA SITUACIÓ
El que comprem en la factura de la llum és energia i la mesurem en kilowats per hora (kWh). Un kWh és la quantitat d’energia que usem de la xarxa de subministrament si connectem un element de 1.000 Wats (una estufa per exemple? un assecador de pèl?) durant una hora. A eixa quantitat d’energia se li posa un preu i ens cobren en la factura (entre altres coses) la quantitat de kWh que hem gastat, multiplicats per eixe preu que normalment són uns cèntims d’euro. És fonamental conéixer el preu unitari del kWh en la nostra factura.
Per a millorar els nostres usos energètics el que primer hem de conéixer és com i quanta energia utilitzem en un període de temps. I ací introduïm un indicador que haurien d’ensenyar-nos en el col·legi des de xiquetes: el consum de kWh al dia, que ens resultarà de dividir el total de kWh gastats en un any (esta dada ha d’aparéixer en la factura, però ara veurem altres maneres d’obtindre’l) entre 365 dies.
Per exemple, una estimació de despesa mitjana per llar a l’any a Espanya podria rondar els 3.650 kWh/any, que dividit per 365 dies, ens resulta una mitjana de 10 kWh/dia. Naturalment esta dada de referència ens servix per a fer-lo senzill, però cadascun de vosaltres haurà de calcular el propi per a després poder comparar-ho després d’anar fent millores d’eficiència a casa.
Per a aconseguir molta més informació, legalment la distribuïdores tenen l’obligació de proporcionar a cada usuari les seues dades de consum d’acord amb el comptador digital que cadascun tenim en la nostra llar. Esta informació la podem trobar en la plataforma www.datadis.es i més en concret en la majoria de municipis de la Comunitat Valenciana en www.i-de.es/
Hem de registrar-nos amb les dades del titular de la factura, un correu electrònic i un telèfon mòbil i una vegada registrats podrem accedir des d’ací a tots els subministraments que puguen estar a nom del mateix titular. Podrem veure i analitzar les dades de consum de cada CUPS (Codi Unificat del Punt de Subministrament o la matrícula del nostre comptador, per a entendre’ns, apareix sempre en la factura) associat al titular registrat en la plataforma.
Hi ha diverses informacions que ens resultaran de molta ajuda:
Potència contractada front a la que realment estem utilitzant.
kWh per periodes: podem vore el norte consum per dies, setmanes, mesos o anuals.
Mínim consum al dia (per a avaluar la despesa en stad-by que treballarem més endavant).
Tot això és més o menys transcendent depenent de si som propietaris o solament inquilins de la llar que habitem. Com a propietaris no hi ha dubte, tot el que fem a la nostra casa és per a nosaltres mateixes. Com a inquilins, hauries de saber que si tu assumixes el cost dels subministraments, tens el dret de gestionar la seua contractació. La casuística és infinita, però no deixes de treballar tant la contractació com l’eficiència, per a reduir al màxim la teua despesa energètica i per tant la teua factura de la llum… i del gas si també et toca.
2) LES MEUES DADES
Recopila aquesta informació d’acord amb les teues circumstàncies personals i genera la disciplina de mantindre actualitzats els valors. Si aprenem a gestionar estes dades amb normalitat serem capaces de fer un ús molt més racional i eficient de l’energia que necessitem:
Comercialitzadora: La dada exacta l’has de tindre en la teua factura. Normalment ho escriuen en lletra xicoteta en la cara davantera de la factura. És l’empresa amb la qual contractes l’energia. No té per què correspondre amb el logo de la factura.
Distribuïdora: També és obligatori que aparega en la factura, però en este cas sol estar al final, també en lletres xicotetes i al costat d’un telèfon de contacte que ens ha de servir en cas d’avaria important. La nostra relació contractual amb la distribuïdora és a través de la comercialitzadora. Solament hem de comptar amb ella de manera directa en cas d’un problema tècnic, encara que normalment ho podem tractar també a través de la comercialitzadora.
CUPS: Ho necessitarem sempre per a dur a terme qualsevol gestió del nostre subministrament. És la identificació del nostre comptador (tant en llum, com en gas) i ens farà falta per a fer qualsevol canvi de contractació o per a canviar de comercialitzadora.
Potència contractada: És la quantitat d’energia que podem usar alhora. La potència sumada de tots els aparells que connectem alhora. Ajustar esta contractació al valor necessari ens estalvia uns diners gens menyspreables i habitualment la solem contractar sobredimensionada. La mesurem en kW. Fixa’t que ací deixem de considerar el temps perquè és potència instantània. Mesura en un moment concret. Desapareix la “h” de les unitats.
En l’exemple 3 kW d’acord amb la línia discontínua horitzontal.
Màxima potència de l’últim any: Ho podem veure en la plataforma de la distribuïdora, encara que també ens ha d’aparéixer en la factura després d’una recent reforma legislativa. Aprendrem a gestionar-la en el capítol de GASTE POC. És un capítol més que interessant i que dona molt joc.
kWh últim any: Ha d’aparéixer en la factura, però podrem gestionar-ho amb major perspectiva si ho analitzem amb les dades de la plataforma de la distribuïdora. En qualsevol cas, el total de kWh a l’any és una dada molt important que ens permetrà conéixer l’evolució de les mesures d’eficiència que anem posant en pràctica en la nostra llar. Cal considerar que si ho veiem per mesos, hi haurà mesos de major fred o calor (si tenim aire condicionat a casa) que tindran un valor per damunt de la mitjana, i mesos d’entretemps amb poca despesa en climatització, que tindran un valor en kWh/dia per davall de la mitjana anual. Tot això aplicat en la realitat de la teua casa, serà el que et va permetre avaluar l’ús energètic de la teua família.
Mitjana kWh/dia: calcula la dada mitjana de kWh/dia de l’últim any. Si ets un poc friqui com nosaltres, fes eixe mateix càlcul per mesos i guarda’l per a poder comparar-ho en anys successius. Este és l’indicador que hauríem d’aprendre en el col·legi alhora que els quilograms per a pesar la fruita, o els quilòmetres per a saber les distàncies fins a la casa dels nostres avis.
1.563 kWh / 365 dies = 4,28 kWh/dia en 2021.
Mínima potència diària: analitza les gràfiques de consum diari per a veure el moment en el qual menys consum has tingut. Habitualment és en horari nocturn. Hauríem de ser capaços de mantindre a la nit consums per davall dels 50 Wh (0,050 kWh veuràs en la plataforma). Si estàs per damunt de 0,1 kWh en la majoria d’hores de la nit, tens un interessant treball per a buscar quins són els teus consums fantasmes. Llevat que sigues malalt electrodependent, o tingues una peixera amb espècies tropicals!!
Sempre has de dedicar un temps a valorar la teua situació personal, que serà sempre diferent a la dels altres.
LA TEUA FULLA DE DADES
Apunta les dades del teu hogar en una fulla que vages a guardar:
Comercialitzadora (i el seu canal de contacte):
Distribuïdora (i el telèfon d’urgències que apareix a la factura):
CUPS:
Potència contractada (en l’exemple 3 kW):
Màxima potència de l’últim any (en l’exemple 3,69 kW):
kWh de l’últim any (en l’exemple 1.563 kWh):
Mitjana kWh/díi (en l’exemple 4,28 kWh/día):
Mínima despesa diària (en l’exemple 0,048 kWh):
3) LES MEUES PRIORITATS
Les majors despeses energètiques en la llar per orde d’importància normalment són:
- Climatització (calefacció en hivern i aire condicionat en estiu si tenim en casa)
- Aigua calenta sanitària
- Electrodomèstics: (l’ordre en ta casa has de vore-lo tu)
Neveres i congeladors
Rentadora
Stand-by
Televisió
Ordenadors, mòbils i dispositius TIC
Rentaplats
Secadora
Altres de menos ús i consum - Il·luminació
Si et fixes en la unitat d’energia que hem descrit, el kWh, hi ha dos magnituds que intervenen: la potència (kW) i el temps (h). En els nostres consums caldrà valorar no solament la potència nominal (ve sempre en l’etiquetatge dels diferents electrodomèstics), sinó el temps que mantinguem connectat cada element. Per exemple la televisió és un aparell que consumix molt poc (les noves amb pantalla fina) però sol estar connectat moltes hores. O encara més la nevera, que és l’electrodomèstic que més consumix perquè el necessitem en marxa sempre, malgrat que puga tindre un consum molt baix.
Valora a la teua casa quins electrodomèstics són els que més utilitzes i dissenya el teu propi rànquing de consums.
.
DEURES
Analitzant el nostre context energètic i esbrinant les dades que ens permetran conéixer el resultat de les accions que prioritzarem d’acord amb la importància de cada consum, hem fet els primers passos per a millorar el nostre ús quotidià de l’energia.
Fulla de dades de la meua llar per a guardar-la i poder analitzar l’evolució de les meues accions.
Inventari d’electrodomèstics i elements de consum energètic. Contemplar la resta d’energies utilitzades a casa com el gas, la biomassa i altres.
Pensa i prioritza les accions que posaràs en pràctica d’acord amb les majors despeses d’energia de la teua llar. Escriu-ho tot i guarda-ho per als pròxims capítols.
CONCLUSIÓ
Encara que aprofundirem més en el capítol GASTE POC, si:
- dediquem una atenció especial a les pèrdues d’energia en calefacció/aire condicionat y la gestió de la ventilació a la nostra llar,
- ajustem amb un temporitzador els temps d’ús del calentador d’aigua si és elèctric
- i reduïm els stand-by.
Respecte de la contractació, si:
- ajustem la potència contactada a allò que realment necessitem,
- anulem els serveis adicionals que apareixen a la factura i no sabem ni per a què serveixen
- i veiem si complim els requisits per a ser beneficiaris del bo social
Tindrem una bona par del possible estalvi en la factura controlat.
Actúa sempre sobre els teus consums més grans per a obtindre millors resultats.
Fins ací el primer aprenentatge juntes. Si t’ha semblat interessant comparteix-ho amb familiars, veïnes i amics. A més de reduir la nostra factura energètica, és important saber com gestionar de manera responsable l’energia que ens permet viure amb confort a casa, per a cuidar el Planeta que ens acull amb tant d’amor i al qual devem tant.
I no et perdes els següents capítols: